Σάββατο, 21 Απρίλιος 2018 23:41

20 πανέμορφα μοναστήρια - Ανάμεσα τους ο Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλονιά

Σημεία που ο άνθρωπος συναντά τον Θεό σε όλη την Ελλάδα

 Τα μοναστήρια δεν χρειάζονται πολλά για να φτιαχτούν. Λίγες πέτρες, ξύλα, κεραμίδια ή πλίνθους, λίγο νερό και φυσικά πολλή πίστη. Η τοποθεσίες μάλιστα όπου βρίσκονται δεν είναι τυχαίες, αλλά καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες και αδυναμίες. Και οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί να καταθέσουν ότι πιο σημαντικό έχουν: την ελπίδα τους. Τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, και οι εσώτερες ανάγκες βρίσκουν εκεί διέξοδο και δίνουν στους ανθρώπους το θάρρος και τη δύναμη για να συνεχίσουν στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής.


Τα μέρη όπου χτίζονται οι μονές καθαγιάζονται, με ή χωρίς θαύματα, με ή χωρίς μαγικά περιστατικά, κάπου ανάμεσα στον ανθρώπινο και ουράνιο κόσμο, ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό. Είτε περάσεις μια βαριά ξύλινη πόρτα, είτε ένα σκουριασμένο πορτάκι, είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις το καθημερινό σου προφίλ, και ανοίγεσαι πνευματικά στο μεγαλείο της πίστης. Και τότε μπορείς να επικοινωνήσεις με το θείο, να ζητήσεις αυτό για το οποίο ήρθες και αν μπορείς να μεταλάβεις. Ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι δεν οδηγήθηκες τυχαία ως εκεί.

Μετά από οράματα, προφητικά όνειρα, ακόμη και θαύματα, κατά μήκος της πατρίδας μας χτίστηκαν μικροί και μεγάλοι ναοί, μονές και εκκλησάκια, δίνοντας με ενάργεια το στίγμα ενός έθνους. Σταυροί υψώνονται σε δύσβατες περιοχές, και μοναστήρια κρέμονται στο χείλος του γκρεμού. Παρόλα αυτά δίνουν την αίσθηση μιας προστασίας και σιγουριάς, κάτω από την αγάπη του Μεγαλοδύναμου. 

Δείτε εν συνεχεία είκοσι από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Ελλάδας.


1) Αγία Παρασκευή Μονοδένδρι2) Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών3) Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς4) Άγιος Εφραίμ5) Μεγάλο Σπήλαιο6) Μετέωρα7) Μοναστήρι Τίμιου Σταυρού - Δολιανά, Κρανιά Τρικάλων8) Μονή Αρκαδίου9) Μονή Κηπίνας10) Μονή Μολυβδοσκέπαστης11) Μονή Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρα12) Μονή Πρέβελης13) Μονή Τζαγκαρόλων14) Μυστράς15) Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κύθηρα16) Παναγιά Σπηλιώτισσα Αρίστη17) Παναγία Φανερωμένη Λευκάδας18) Παναγία Χοζοβιώτισσα Αμοργός19) Πανορμίτης Σύμη20) ΠρουσόςΠηγή protothema.gr