Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 00:02

Geocaching: Κρυμμένοι "θησαυροί" στην Κεφαλονιά (βίντεο)

Διασκέδαση και περιπέτεια συνδύασε ένα ζευγάρι Ολλανδών που επισκέφθηκε την Κεφαλονιά, ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του νησιού, παίζοντας το παιχνίδι Geocaching. 

Βρέθηκαν στην Άσσο, στη Σάμη, στον Καραβόμυλο και την Αγία Ευφημία.

Τι είναι όμως το Geocaching; Πρόκειται για ένα παιχνίδι για χρήστες GPS, που έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας τη γοητεία της γνώσης, αναζήτησης, αλλά και της επίλυσης γρίφων.

Η πρόσκληση και η κεντρική ιδέα για τους συμμετέχοντες είναι να κρύψουν οπουδήποτε στον κόσμο κουτιά (ονομάζονται "γεωκρύπτες" ή "κρύπτες", στα αγγλικά "geocaches" ή "caches") και στη συνέχεια να δημοσιεύσουν τις συντεταγμένες των κρυπτών σε ιστοσελίδες που υπάρχουν γι' αυτό τον σκοπό, ,όπως η ιστοσελίδα ιστοσελίδες του παιχνιδιού (www. geocaching. com).

Μία κρύπτη είναι συνήθως ένα μικρό αδιάβροχο κουτί (π.χ. τάπερ) που περιέχει ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον "θησαυρό", που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας.

Στη συνέχεια, άλλοι παίκτες, με την βοήθεια ενός GPS ή ένα «έξυπνο» κινητό και τη βοήθεια των χαρτών της Google ξεκινούν την εξερεύνηση, προκειμένου να ανακαλύψουν τις κρύπτες.
Μόλις κάποιος βρει το κουτί – κρύπτη , ο κανόνας είναι απλός: Υπογράφει στο ημερολόγιο και εάν θέλει γράφει και δυο λόγια για την κρύπτη π.χ. πως την ανακάλυψε, την διαδρομή του μέχρι εκεί, έναν χαιρετισμό προς τους άλλους επισκέπτες κ.λπ. Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για όποιον βρει μια κρύπτη είναι : Εάν πάρετε ένα αντικείμενο από την κρύπτη, πρέπει να αφήσετε ένα νέο αντικείμενο στην κρύπτη.

Οι συμμετέχοντες μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά μιας συσκευής GPS, αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτουν και τις ομορφιές που έχει να μας προσφέρει ο πλανήτης μας, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι.