Τρίτη, 22 Μάιος 2018 20:16

Ο «Ριζοσπάστης» για την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς

Της αρνούνται τη στέγαση σε σχολικό χώρο

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει τη σχετική απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, επισημαίνοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής

Την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς να απορρίψει το αίτημα παραχώρησης νέου σχολικού χώρου για τη στέγαση του σωματείου καταγγέλλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, σημειώνεται πως στη σχετική απάντηση που έλαβε από τη Σχολική Επιτροπή στο αίτημά της, παρατίθεται ένα νομικό πλαίσιο που αφορά τα κριτήρια για παραχώρηση σχολικών αιθουσών σε φορείς και, επικαλούμενη την εγκύκλιο Δ4/210/20-2-1998, η Επιτροπή καταλήγει πως «σχολικοί χώροι σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούνται σε συνδικαλιστικούς φορείς για τη στέγαση αυτών».

«Σε λίγο, με αυτό το σκεπτικό, θα απαγορεύουν την παραχώρηση σχολικών χώρων για την πραγματοποίηση συνδικαλιστικών συσκέψεων - Γενικών Συνελεύσεων από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές», σχολιάζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ παραθέτοντας τα παραπάνω. «Επιπλέον, "νομολογείται" η απαγόρευση χρήσης των σχολείων για στέγαση οιασδήποτε ΕΛΜΕ. Όλοι, δηλαδή, μέσα στα σχολεία εκτός από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης της εκπαιδευτικής κοινότητας», τονίζει. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Σχολική Επιτροπή, με ευθύνη της δημοτικής αρχής (ΝΔ), σκόπιμα και συνειδητά, δεν τοποθετήθηκε με βάση την υποχρέωση που είχε από το συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 άρθ. 16 παρ. 5. Σύμφωνα, λοιπόν, ακόμη και με την κουτσουρεμένη υφιστάμενη εργατική νομοθεσία, "ο εργοδότης... έχει υποχρέωση να διαθέτει στη συνδικαλιστική οργάνωση κατάλληλο χώρο για γραφείο στον τόπο εργασίας...". Με αυτό το δεδομένο, μια σειρά ΕΛΜΕ και
Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) ανά την Ελλάδα διαθέτουν γραφεία στα σχολεία».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ - ΚΙ «θεωρεί την απόφαση αυτή επικίνδυνη. Η δημοτική αρχή Κεφαλονιάς αξιοποιεί το γεγονός πως ενώ ο εργοδότης των εκπαιδευτικών είναι το υπουργείο Παιδείας, τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους δήμους. Η απόφαση είναι συνέχεια της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη εναντίον της ΕΛΜΕ - ΚΙ, επειδή ενοχλεί με τη δράση της. Γενικότερα είναι εναντίον του οργανωμένου κινήματος».

«Η απόφαση ανοίγει δρόμο για το διωγμό όλων των ΕΛΜΕ και όλων των ΣΕΠΕ από τα σχολεία», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ - ΚΙ και διαμηνύει ότι «η δράση του σωματείου δεν πρόκειται να καμφθεί, όσα εμπόδια κι αν στηθούν. Καλεί τον κλάδο να περιφρουρήσει το συνδικαλιστικό του όργανο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του. Κόντρα σε κάθε μηχανισμό, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα του κλάδου, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών».

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/1/2017&id=16504&pageNo=20