Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018 13:55
Σπύρος Σακαλής

Δ/ντης ΕΠΑΣ
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του ΕΚΔΔΑ στην εισαγωγική εκπαίδευση Δημοσίων Υπαλλήλων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ Δ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Άρειος Πάγος: Απόφαση "σταθμός" για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

Σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου (αρ. 1252/2014), με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η μονομερής επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο

(και συγκεκριμένα εργαζόμενη με ευθύνη μονογονεϊκής οικογένειας) με αξιοποίηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, καθιερώνει τεκμήριο υπέρ του εργαζομένου ώστε να θεωρηθεί η βλαπτική αυτή μεταβολή ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Στην απόφαση αναφέρεται επισης ότι εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναλάβουν τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγουν το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και της διεκδίκησης των αξιώσεών τους.

 

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση, θεωρώντας την σημαντική, τη στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους εργοδότες οι οποίοι για να αποφύγουν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, τους βάζουν να εργάζονται μόλις μία φορά την εβδομάδα, εξωθώντας τους στην ουσία σε παραίτηση.

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει, ότι μετά το Πρωτοδικείο Θήβας και το Μονομελές Εφετείο Εύβοιας  τώρα και ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφαση  βάζει φρένο   στην εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής υπερ-ευέλικτων συστημάτων εργασίας.

Δείτε κι άλλες σχετικές αποφάσεις

Παράνομη η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας εάν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους

Παράνομη και καταχρηστική η απόφαση των Ελληνικών Ναυπηγείων για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

"ΟΧΙ" Από Δικαστήριο στη καταχρηστική επιβολή εκ περιτροπής εργασίαςπηγή:
http://www.ergasiaka-gr.net