Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2018 16:45

Capital controls: Ανοίγει ο δρόμος για νέα χαλάρωση - Δείτε τι αλλάζει

Την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls με αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων και άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών από όλους έχει εισηγηθεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Εθνος.
Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει επίσης την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης μία φορά τον μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στα capital controls είναι να δοθεί η έγκριση από τους θεσμούς, κάτι που αναμένεται να γίνει με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της ΕΕΤ στο υπουργείο Οικονομικών για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης βασίζεται σε 6 σημεία.

• Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες.

• Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα

• Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα. Σήμερα, επιτρέπεται να ισχύει σωρευτική ανάληψη ανά 15νθήμερο, με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ.

• Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης, οποτεδήποτε το θελήσουν. Το όριο αυτό είναι σήμερα στο 30%. Το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

• Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.

• Να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ομως, τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά κατά πόσο οι θεσμοί θα δώσουν την έγκριση τους για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.

Οι ίδιοι αναφέρουν, σύμφωνα με το Εθνος, ότι οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο σκέλος της χαλάρωσης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να κατευθυνθούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.