Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 01:07

ΙΟΝΙΣ: Ένα ελληνικό πλοίο με μεγάλη ιστορία !!!

Ο δύσκολος καιρός που δυανύουμε έχει αποδυναμώσει μεγάλο μέρος της Ελληνικής ακτοπλοϊας μας.

Τα πλοία που αντέχουν σε αυτούς τους καιρούς είναι λίγα.Αυτά τα λίγα πλοία που ακόμα και σήμερα ταξιδεύουν είναι αναμφιβολα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι εταιρείες ήρωες που καταφέρνουν και διατηρούν την αξιοπλοϊα τους σε υψηλά επίπεδα.
Τι γίνεται όμως όταν καταμεσής μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης μια εταιρεία γεννιέται;Τι γίνεται επίσης όταν αυτή η εταιρεία διαθέτει και μια μονάδα του στόλου η οποία έχει δείξει ενα πρόσωπο το οποίο δεν περνά απαρατήρητο?
Για να δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα πήραμε την απόφαση να γνωρίσουμε από κοντά το ΙΟΝΙΣπου από φέτος ανήκει στη νεοσύστατη LEVE FERRIES του Κου ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ.

ΙΟΝΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΣ

Πρόκειται για ένα από τα λίγα ελληνικά σκαριά.
Γεννήθηκε στο Πέραμα στα ναυπηγεία του Σάββα το 1977.Μια εποχή που το Πέραμα γεννούσε βαπόρια και μάλιστα βαπόρια με προσωπικότητα.
Φτιάχτηκε για λογαριασμό της εταιρείας της οικογένειας ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ αν και λέγεται ότι η παραγγελία είχε δοθεί πολύ νωρίτερα από κάποιον υπάλληλο της εταιρείας Χανδρή που όμως δεν τελείωσε ποτέ λόγο οικονομικών δυσκολιών.

Το πλοίο λοιπόν πέφτει στη θάλασσα το 1977 και αναλαμβάνει υπηρεσία στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στις γραμμές της Κυλλήνης.
Κερδίζει αμέσως την συμπάθεια του κόσμου καθότι μεγάλο για την εποχή εκείνη. Η μοίρα όμως του επιφύλλαξε και άλλες δυσκολίες.
Δεκαετία του 80 και το πλοίο περνάει μέσο της τότε ΕΤΒΑ στο κρατικό σχήμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ. Το πλοίο αρχίζει να οργώνει το Ιόνιο. Από Πάτρα και Κυλλήνη για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Παξούς, Κέρκυρα ακόμα και Πρίντεζι. Η ταχύτητά του μυθική αγγίζει τα 22 μίλια και κάνει τα μεγάλα liner της εποχής να παραμιλάνε και τους επτανήσιους να έχουν όλοι ένα καλό λόγο να πουν.
Όταν το εγχείρημα της Ελληνικής ακτοπλοϊας απέτυχε το πλοίο πέρασε στην οικογένεια ΤΥΡΟΓΑΛΑ φοράει το μεγάλο Τ στις τσιμινιέρες του και ξεχύνεται πάλι στα γνώριμα νερά του Ιονίου με δρομολόγια από Κυλλήνη για Ζάκυνθο. Μια μεγάλης έκτασης μετασκεύη που θα γίνει στ Αμπελάκια της Σαλαμινας το 1994 θα μεταμορφώσει το πλοίο.Χαρακτηριστικά τα λόγια του σημερινού πλοιάρχου του ΙΟΝΙΣ cpt ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΗΛΟΥ “ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΚΟΥΦΑΡΙ”.

Στα 20 χρόνια που θ’ ακολουθήσουν το πλοίο πρωταγωνιστεί στο λιμάνι της Κυλλήνης και θα εξυπηρετεί και τον Πόρο της Κεφαλλονιάς ειδικά μετά την αποχώρηση της STRINTZIS FERRIES.
Tα δεδομένα όμως αλλάζουν και έτσι η οικογένεια Τυρογαλά αποφασίζει τη εσωτερική μετανάστευση του πλοίου.
Έτσι το 2014 το πλοίο θα κατέβει στον Αργοσαρωνικό και θ’ αρχίσει δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα και Πόρο.
Το 2016 θα αγοραστεί από τον Κο ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ και την νεοσύστατη LEVE FERRIES. Το πλοίο θα ανακαινισθεί εσωτερικά θα φορέσει τα καινούρια του σινιάλα και θα ξεκινήσει δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ

Με όλη αυτή την ιστορία γραμμένη στο σκαρί του το ΙΟΝΙΣ ήταν μια πρόκληση. Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο αίτημά μας και η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψή μας είχε αρχίσει.

Σάββατο 21/5/2016 ώρα 14:15 ορίστηκε η αναχώρησή μας για ένα κυκλικό δρομολόγιο Πειραιά-Αίγινα και επιστροφή.
13:30 είμαστε στο λιμάνι και παρακολουθούμε την άφιξη ενός ζωντανού θρύλου της ακτοπλοϊας μας.

ΙΟΝΙΣάφιξη του ΙΟΝΙΣ στον Πειραιά

Το όμορφο ελληνικό σκαρί μας εκπλήσει ευχάριστα βλέποντάς το να φέρει την Ελληνική σημαία στον καθρέφτη του.
Με μια γρήγορη μανούβρα έρχεται και δένει στην γνωστή του θέση στην Ε8 του λιμανιού.
Ένας καταπέλτης στην πρύμη του τρεις εισόδοι. Δύο πλευρικοί για επιβάτες και η κεντρική για τα οχήματα. Να πούμε εδώ ότι ο δεξιά είσοδος των επιβατών είναι εφοδιασμένη με κυλλιόμενο κάθισμα για όσους δεν έχουν την δύναμη να χρησιμοποιήσουν τις σταθερές σκάλες του πλοίου.

ΙΟΝΙΣη πρύμη του πλοίου

ΙΟΝΙΣτο γκαραζ του ΙΟΝΙΣ

Αρκετά άνετο το γκαράζ του πλοίου.4 λωρίδες φόρτωσης και πατάρι στην πλώρη μεταβαλλόμενου ύψους οριοθετούν τα DECK 2 και 3 και δίνουν άφθονο χώρο για 180 Ι.Χ.
Ανεβαίνουμε την αριστερή σκάλα η οποία μας οδηγεί στο DECK 4. Εδώ βρίσκουμε τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, το λογιστήριο, τη reception και ένα όμορφο κυκλικό μπαρ με τιμές φιλικές προς τον επιβάτη. Χαρακτηριστικά και εδώ τα λόγια του πλοιάρχου «δεν θέλουμε να τους πάρουμε τα λεφτά θέλουμε να τους ξαναδούμε γι αυτό και οι τιμές στο μπαρ είναι ίδιες με τη στεριά».
Το χρώμα που κυριαρχεί στο εσωτερικό είναι το κόκκινο. Προχωρόντας προς την πλώρη συναντάμε ένα μικρότερο σαλόνι και από εκεί 2 μεγάλες γυάλινες πόρτες μας οδηγούν κατάπλωρα στον μεγάλο χώρο των αεροπορικών καθισμάτων.

ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣΙΟΝΙΣΤο κεντρικό σαλόνι στο deck 4

ΙΟΝΙΣTo μικρο κεντρικό σαλόνι στο deck 4

ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣo χώρος των αεροπορικών καθισμάτων

Από το κεντρικό μικρό σαλονάκι μπορούμε να πάμε παντού. Δύο πορτες, μία σε κάθε πλευρά μας οδηγούν στις πλευρικές βεράντες του deck 4 ενώ η σκάλα που βρίσκουμε μας οδηγεί στο deck 5.

ΙΟΝΙΣH βεράντα του deck 4

ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣτο μικρό σαλόνι του deck 5

Στο deck 5 βρίσκουμε ένα μικρότερο σαλόνι με μεγάλα παράθυρα στον καθρέφτη του πλοίου και σκεπαστά καταστρώματα.

ΙΟΝΙΣτο πρυμιο σκεπαστό κατάστρωμα

Η περατζάδα στο deck 5 φέρνει βόλτα όλο το deck περνώντας και απο τον καθρέφτη ενώ οι σκάλες πρύμα μας οδηγούν στο deck 6, στο μεγάλο ανοικτό κατάστρωμα, τις καμπίνες του πληρώματος και την γέφυρα.

ΙΟΝΙΣτο deck 6

ΙΟΝΙΣη γεφυρα του ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣΑπόπλους από Πειραια. Ο ανθυποπλοίαρχος cpt ΚΩΣΤΑΣ ΞΑΝΘΟΣ στα χειριστηρια

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ώρα 14:20 και το ΙΟΝΙΣ παίρνει άδεια από το traffic για τον απόπλου. Οι εντολές από τον πλοίαρχο έρχονται βροχή μια καλοκουρδισμένη ομάδα δείγμα της ομοιογένειας του πληρώματος τις εκτελεί σε χρόνο μηδέν. Πορεία στη μπούκα αργά και το ταξίδι ξεκινά.
Ο καιρός μας έχει κάνει για άλλη μια φορά το χατίρι. Χειμωνιάτικο σκηνικό με βαρύ ουρανό και χαμηλή ορατότητα λόγο σκόνης και ανέμους ΝΑ-Α 5 τοπικά 6 Β. Η συνήθης πορεία των 213 μοιρών βγαίνοντας από την μπούκα του λιμανιού γίνεται 170 και η πλώρη σημαδεύει το ΒΑ άκρο της Αίγινας. Με τον καιρό λοιπόν στο αριστερό μάγουλο της πλώρης το βαπόρι πιάνει άνετα τα 16 μίλια χωρίς να ταλαιπωρήσει τον επιβάτη. Με πολλή κουβέντα, καφεδάκι και την Αίγινα να την βλέπουμε(λόγω σκόνης) λίγο πριν πιάσουμε το Μπούζα πέρασε η μία και κάτι ώρα του ταξιδιου.
Εδώ όμως πρέπει να πούμε ότι το ΙΟΝΙΣ για το συγκεκριμένο ταξίδι χρειάζεται μόλις 55 λεπτά. Πρωταρχικός όμως σκοπός της νέας εταιρείας και του πλοίου είναι η άνεση του επιβάτη και το πως θα πάει πιο άνετα στον προορισμό του.
Ενδεικτικά η πορεία που συνήθως ακολουθείται ειναι:
ΜΠΟΥΚΑ-ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ 213
ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ-ΛΑΓΟΥΣΕΣ 234
ΛΑΓΟΥΣΕΣ-ΜΠΟΥΖΑΣ 247
ΜΠΟΥΖΑΣ-ΑΙΓΙΝΑ 183
ενώ οι αντιστοιχες της επιστροφής είναι μείον 180 μοίρες.

ΙΟΝΙΣΟ πλοίαρχος του ΙΟΝΙΣ cpt ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΗΛΟΣ

Γρήγορη μανούβρα στην Αίγινα με την ομάδα του ΙΟΝΙΣ να δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της και μάλιστα σε ένα δύσκολο λιμάνι ίσως το δυσκολότερο του αργοσαρωνικού.

ΙΟΝΙΣΤο ΙΟΝΙΣ στο λιμάνι της Αίγινας

Αποβίβαση και επιβίβαση και μόλα όλα για την επιστροφή.

Εδώ πλέον είναι η ώρα της μηχανής για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που κάνουν τη καρδιά του ΙΟΝΙΣ να αποδίδει τα μέγιστα.
Στο μηχανοστάσιο μας ξενάγησε ο Α’ μηχανικός ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

 

Πρώτο του μπάρκο σαν Α΄μηχανικός είναι πολύ ευχαριστημένος που είναι στο ΙΟΝΙΣ. Αποφοίτησε από την ΑΕΝ Μακεδονίας το 2006 ενώ το πρώτο του πλοίο ήταν ο Πρέβελης σαν δόκιμος.
Σαν Γ’ μηχανικός ταξίδεψε στα φορτηγά του Χανδρή. Τελειώνοντας το στρατιωτικό του παίρνει το δίπλωμα του Β’ μηχανικού μπαρκάρει στην εταιρεία του Κου Σαμωνά και μετά ακτοπλοϊα και BLUE STAR όπου θα μείνει 4 χρόνια.
Παίρνοντας το δίπλωμα του Α’ μηχανικού έπιασε πρώτη φορά στο ΙΟΝΙΣ.
  «Είναι πολύ καλό πλοίο», μας είπε και συνέχισε, «Το πλοίο φοράει 2 μηχανες STORK WEARKSPOOR 4000 HP η καθε μία που του δίνουν ξεκούραστα τα 17+ μίλια. Αυτή τη στιγμή πάμε με 15+ και είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό χωρίς να ζορίζουμε το βαπόρι. Έχει επίσης τρεις ηλεκτρομηχανές SCANIA 1000 KVA και ένα shaft generator που είναι για το προπελάκι».

ΙΟΝΙΣcontrol room ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣstork wearkspoor 4000 hp η μία απο τις δύο μηχανές του ΙΟΝΙΣ

ΙΟΝΙΣΟι ηλεκτρομηχανές της SCANIA 1000 KVA η κάθε μία

 

Η ομάδα του μηχανοστασίου του ΙΟΝΙΣ. Από αριστερά ΠΑΡΑΚΑΤΣΕΛΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ Β’μηχανικος, ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ καθαριστής, ΠΡΟΝΟΪΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ προϊστάμενος ηλεκτρολόγος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α’ μηχανικός, ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α’ μηχανοδηγός. Την ομάδα του μηχανοστασίου συμπληρώνει ο Κος ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ’ μηχανικός

Επιστροφή στη γέφυρα και φτάνει η ώρα να μας μιλήσει ο πλοίαρχος.
Cpt ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΗΛΟΣ. Ένας πλοίαρχος γέννημα θρέμα του ΙΟΝΙΣ. Με καταγωγή από την όμορφη Ζάκυνθο πρωτομπάρκαρε σαν τζόβενο στο ΙΟΝΙΣ και η πορεία τον έφερε να είναι και πλοίαρχός του τώρα.Μεγάλος γνώστης της ακτοπλοϊας ο cpt Γιώργος και των προβλημάτων της δεν έκρυψε ούτε μια στιγμή την μεγάλη του αγάπη για το πλοίο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για όλα τα προβλήματα της ακτοπλοϊας προτείνοντας μάλιστα εφικτές λύσεις.
Η ώρα όμως έφτασε και το ταξίδι έφτανε στο τέλος του.
Άδεια εισόδου από το traffic απορριπτική. Μας βάζουν στην αναμονή πίσω από το Φοίβο που προηγείται και μέχρι να βγουν από μέσα ΔΙΑΓΟΡΑΣ και BLUE STAR PAROS.
Και εδώ πρέπει να σταθούμε. ΑΜΕΣΩΣ βγαίνει ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του πλοίου για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση του πλοίου στη μπούκα του Πειραιά κάτι που τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξαναδεί ούτε ξανακούσει δείχνοντας το σεβασμό της εταιρείας και του πληρώματος προς τον επιβάτη.
Εντολή για είσοδο στον λιμένα και πρόσδεση στο κεφάλι, δίπλα στο SPEEDRUNNER IV, θέση που χρησιμοποιεί το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ.
Μέσα η πλώρη κοντά στα 200ρια και με μια εκπληκτική δεξιόστροφη μανούβρα το ΙΟΝΙΣ έρχεται και φωλιάζει στο Γ της προβλήτας.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν δώσουμε τα εύσημα και στην ομάδα της κουβέρτας που υπό την καθοδήγηση του λοστρόμου Κου ΓΙΑΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ όλες οι μανούβρες στα λιμάνια γίνονταν σε χρόνο ρεκόρ.

 

η ομάδα της κουβέρτας από αριστερά ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ναύτης,ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ναύτης, ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ναύτης, ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ναυτόπαις, ΓΙΑΤΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ναύκληρος, ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ναυτόπαις, ΜΕΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ναύτης

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ΙΟΝΙΣΔείτε το βίντεο των αφιξοαναχωρήσεων στον σύνδεσμο !!

Δείτε το βίντεο με το εσωτερικό του πλοίου !!

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ
ΤΗΝ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
             LEVE FERRIES
TON ΠΛΟΙΑΡΧΟ
       cpt ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΜΗΛΟ
ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ
ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΙΟΝΙΣΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ REFORTSO.GR ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ LEVE FERRIES

ΙΟΝΙΣ

Πηγή http://www.refortso.gr