Τρίτη, 22 Μάιος 2018 20:33

Πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής νέων σπουδαστών στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι (εικόνες)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί 16 Δεκεμβρίου 2016 η τελετή υποδοχής νέων σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενίδου Κων/νος Μανάφης, η Σουζάνα Πεφάνη Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Βαρούχας Γιάννης,  σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του νησιού και συγγενείς των σπουδαστών.

Μετά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής από το Διοικητή της σχολής Πλοίαρχο Λ.Σ. Βασιλόπουλο Ιωάννη ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή σπουδών κ. Ρασσιά Διονυσίου και σύντομοι χαιρετισμοί.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΡΑΣΣΙΑ –ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ Α’ Ε.Ν. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ/Π ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17
 
Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι , αγαπητοί γονείς
Νέοι σπουδαστές και σπουδάστριες
Με τις ευλογίες της εκκλησίας και τις ευχές όλων μας η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό στην ζωή σας διότι οριοθετεί το ξεκίνημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας όπου θα αναπτύξετε μια καριέρα γεμάτη προοπτικές και θα γίνετε πολίτες τους κόσμου.

Αγαπητοί σπουδαστές και σπουδάστριες, αξίζετε συγχαρητήρια και πρέπει να είστε περήφανοι για την επιλογή σας, διότι το επάγγελμα που επιλέξατε θεωρείτε προσοδοφόρο και παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και μεγάλες ευκαιρίες εξέλιξης σε έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, την ναυτιλία. Η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται εδώ και χρόνια σταθερά στην πρώτη θέση διεθνώς ενώ ο στόλος της απαρτίζεται από σύγχρονα νέα πλοία που πληρούν τις πιο αυστηρές διεθνείς απαιτήσεις σε θέματα ασφαλείας. Παρόλη την διεθνή κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια η ναυτιλία σαν μορφή βιομηχανίας έχει εξέχουσα θέση παραμένει ζωντανή γιατί όπως λένε η ναυτιλία δεν πεθαίνει αλλά απλώς αρρωσταίνει. Η εργασία σας θεωρείται εξασφαλισμένη και αυτό διότι ο παγκόσμιος στόλος πλοίων συνεχώς μεγαλώνει ενώ όλες οι μελέτες συγκλείνουν και δείχνουν ότι θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσοντούχων αξιωματικών τα προσεχή χρόνια.

Το επάγγελμα που επιλέξατε είναι δύσκολο, απαιτητικό και μερικές φορές επικίνδυνο αλλά ωστόσο λεβέντικο, ιδιαίτερο με ομορφιές πρωτόγνωρες για τους ανθρώπους και ειδικά για τους στεριανούς. Οι προοπτικές που σας ανοίγονται είναι τεράστιες που δεν θα βρείτε εύκολα σε άλλα επαγγέλματα στην στεριά που στην χρονική συγκυρία έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλούς μισθούς. Η μελλοντική συμβολή σας στην εθνική οικονομία της χώρας μας θα είναι τεράστια λόγω του πολύτιμου συναλλάγματος που θα εισέρχεται στην χώρα μας από το εξωτερικό από εσάς. Την σημασία της επιλογής να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι στην ζωή σας θα την καταλάβετε αργότερα μετά από πολλά χρόνια όταν θα συλλέξετε τους καρπούς των κόπων σας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του επαγγέλματος σας είναι ότι έχει ανταγωνισμό από άλλους αξιωματικούς αναδυόμενων χωρών και αυτό συμβαίνει γιατί η ναυτιλία λειτουργεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον χωρίς σύνορα με υπέρογκες απαιτήσεις που ορίζονται από συμβάσεις και κανονισμούς τόσο σε διεθνές όσο και περιφερειακό άλλα και τοπικό επίπεδο. Έτσι για να πετύχετε στο επάγγελμά σας και να εξελιχθείτε ως άριστοι πλοίαρχοι χρειάζεται θέληση, τόλμη, υπομονή, αφοσίωση και αγάπη σε αυτό που κάνετε.

Από εσάς προσμένουμε στην διάρκεια των σπουδών σας στην σχολή την αφοσίωση στα μαθήματα σας, το σεβασμό στο προσωπικό και τους καθηγητές σας, τη πειθαρχία στους κανονισμούς της σχολής η οποία θα σας βοηθήσει να αποδεχθείτε και να τηρήσετε κανόνες συμπεριφοράς που θα σας προσαρμόσουν στην ιδιαίτερη ζωή στο πλοίο, να διοικηθείτε και τελικά να διοικήσετε εσείς αργότερα ανθρώπους σε καταστάσεις που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολες. Επιβάλλεται λοιπόν να μάθετε να αυτοπειθαρχείτε και να αυτοδιοικείσθε.

Οι καθηγητές σας όλοι εδώ θα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας κατευθύνουν και να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια και την ναυτική κουλτούρα για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσετε στο εργασιακό σας περιβάλλον ώστε να εξελιχθείτε σε άριστοι πλοίαρχοι, πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό, αντάξιοι συνεχιστές της μεγάλης ναυτικής μας παράδοσης και του ναυτικού μεγαλείου του έθνους μας.

Αγαπητά μου παιδιά, πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερα τυχεροί που θα φοιτήσετε στην Βεργώτειο Ακαδημία η οποία βρίσκεται σε άριστο επίπεδο τόσο από κτηριακές υποδομές όσο και σε εργαστηριακό εξοπλισμό. Η πρόσφατη ανακαίνιση και επισκευή από του σεισμούς του 2014 με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ευγενίδου, αναβάθμισε το επίπεδο διαβίωσης στην σχολή τόσο για εσάς τους σπουδαστές όσο και για εμάς το προσωπικό της σχολής και επιπλέον οι σύγχρονοι προσομοιωτές και το εργαστήριο πολυμέσων που εγκαταστάθηκαν στην σχολή με πόρους του ΕΣΠΑ συντελούν στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών σας στις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις που υπερκαλύπτουν τα απαιτούμενα που ορίζει η Διεθνής σύμβαση για τα πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Αξιωματικών γέφυρας. Με την πλέον σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από άλλες ναυτικές σχολές του εξωτερικού.

Για τους γονείς που παρευρίσκονται κοντά μας τους αξίζουν συγχαρητήρια που στηρίζουν την προσπάθεια σας και σας αφήνουν να ανοίξετε τα φτερά σας. Για τις μητέρες που νοερά θα βρίσκεστε κοντά στα παιδία σας ενόσω ταξιδεύουν στα μήκη και τα πλάτη της γης όπως έκανε και έμενα η μητέρα μου όταν ταξίδευα μακριά στους ωκεανούς να δίνεται κουράγιο και να ενθαρρύνεται τα παιδιά σας, μην ανησυχείτε διότι είναι ασφαλείς στα πλοία που θα πάνε, και να ξέρετε ότι θα γνωρίσουν προκοπή και αναγνώριση και θα είσαστε αργότερα υπερήφανες για αυτά.

Με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω το ίδρυμα Ευγενίδου που έχουμε την τιμή και την χαρά να παρευρίσκονται εκπρόσωποι του στην σημερινή μας εκδήλωση, το οποίο στήριξε και στηρίζει ακόμα την σχολή μας. Η πρόσφατη εγκατάσταση με δαπάνες του Ιδρύματος ασύρματου δικτύου wi-fi με εμβέλεια στον προαύλιο χώρο, αίθουσες και κοιτώνες της σχολής δίνει την δυνατότητα στους στις σπουδαστές να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω της σχολής και μεταξύ των άλλων να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε διάφορα επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα. Επιπλέον η τοποθέτηση νεών πάγκων εργασίας και καθισμάτων σπουδαστών και καθηγητή στην αίθουσα πολυμέσων με δαπάνες επίσης του Ιδρύματος Ευγενίδου άλλαξε προς το καλύτερο την όψη του χώρου αλλά και την εργονομική του διάταξη προς όφελος της ποιότητας εκπαίδευσης.

Αγαπητά μου παιδιά , τελειώνοντας σας συγχαίρω και πάλι , σταθείτε δυνατοί και μην μετανιώσετε στιγμή για την απόφαση σας, και σας βεβαιώνω ότι κάνατε την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσατε για την ζωή σας και το μέλλον σας και σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή σταδιοδρομία και μια γόνιμη σχολική χρονιά."


Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στο Διοικητήριο.