Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 14:11

Το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα στο Νόττινγκαμ και οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του

Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον γνωστός στην Ελλάδα ωςΛόρδος Βύρων, ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της επανάστασης του 1821 και εθνικός ευεργέτης.

 
Λίγοι γνωρίζουν, ότι ο Λόρδος Βύρων πριν φθάσει στο Μεσολόγγι στις αρχές του 1824 διέμεινε περίπου τέσσερις μήνες στην Κεφαλλονιά.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάϊρον αποβιβάστηκε στο Αργοστόλι στις 3 Αυγούστου 1823, προερχόμενος από τη Γένοβα. Στην Κεφαλονιά, ο Μπάϊρον έμεινε τον περισσότερο χρόνο στα Μεταξάτα, ενώ ενδιάμεσα ενημερωνόταν για την πορεία της Επανάστασης.

Στα διαστήματα που δεν είχε ειδήσεις για την Ελληνική υπόθεση έγραφε ποιήματα εμπνεόμενος από την απέραντη θέα και την ομορφιά της φύσης.

Αγαπημένη του θέση, ήταν ο βράχος στο πανέμορφο χωριό της Λακήθρας με την απέραντη θέα στο Ιόνιο. Στον βράχο αυτό , υπάρχει σήμερα η επιγραφή με τα λόγια του “ Αν είμαι ποιητής το οφείλω στον αέρα της Ελλάδος”Το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα στο Νόττινγκαμ

ΑΒΒΑΕΙΟ ΝΙΟΥΣΤΕΝΤ

Σύντομη Ιστορία

Το Νιούστεντ ιδρύθηκε πριν από 800 χρόνια, περίπου το 1170, ως ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΝΙΟΥΣΤΕΝΤ για τους Τακτικούς Κανόνες του Τάγματος Αγίου Αυγουστίνου. Η Μονή παρέμεινε ενεργός θρησκευτική κοινότητα επί 400 χρόνια περίπου, αλλά το 1539, κατά την Αγγλική Μεταρρύθμιση, διαλύθηκε από τον Ερρίκο τον 8ο.

Το 1540 χορηγήθηκε στον Σερ Τζων Μπάυρον (Βύρωνα) του Κόλικ το κτήμα Νιούστεντ κι εκείνος μετέτρεψε τα κτίρια της Μονής τα οποία επρόκειτο να γίνουν γνωστά ως Αββαείο Νιούστεντ σε ΟΙΚΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΑΫΡΟΝ.

Το Νιούστεντ παρέμεινε στην κατοχή των Μπάυρον επί 300 χρόνια περίπου. Ο διασημότερος από όλους τους Μπάυρον. Ο Τζώρτζ Γκόρντον, ο εκτός Λόρδος και ποιητής (1788-1824), αναγκάστηκε τελικά από τα χρέη να πουλήσει το Αββαείο το 1817.

Αγοράστηκε και αναστυλώθηκε από τον ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΤΟΜΑΣ ΓΟΥΪΛΝΤΜΑΝ, έναν παλιό φίλο του ποιητού από τα σχολικά του χρόνια.

Το 1860 μετά τον θάνατο του Συνταγματάρχου, το Αββαείο αγοράστηκε από τον ΓΟΥΪΛΛΙΑΜ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΓΟΥΕΜΠ. Ο κ. Γουέμπ πέθανε το 1899 και το κτήμα πέρασε διαδοχικά στα τέσσερα παιδιά του και τελικά στον εγγονό του το 1925.

Το Αββαείο αγοράστηκε από τον φιλάνθρωπο, σπόρτσμαν και επιχειρηματία ΣΕΡ ΤΖΟΥΛΙΕΝ ΚΑΝ από το Νόττινγκαμ, ο οποίος το Δώρισε στον Δήμο Νόττινγκαμ το 1931.


Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του

Η Οικία

Παρά τις αλλαγές και τις αναστυλώσεις που έγιναν ύστερα από την Μεταρρύθμιση, η Μονή αποτελεί ακόμη την καρδιά των υπαρχόντων κτιρίων. Τα πλέον περίβλεπτα κατάλοιπα του Μεσαιωνικού Νιούστεντ είναι η δυτική όψη της εκκλησίας της Μονής, το Περιστύλιο και άλλα διαμερίσματα του ισογείου. Ο κορμός της εκκλησίας καταστράφηκε από τους πρώτους Μπάϋρον.

Η τωρινή είσοδος, αρχών 19ου αιώνος, οδηγελι στην πέτρινη κρύπτη 13ου αιώνος η υπόγεια κρύπτη της μεγάλης Αιθούσης. Τώρα περιέχει μνημεία των τεσσάρων πρώτων Μπάϋρον του Νιούστεντ. Τα κτίρια είναι συγκεντρωμένα γύρω από το Περιστύλιο, στον περίβολο του οποίου δεσπόζει μία ασυνήθιστη βρύση, που κατά πάσα πιθανότητα είναι του 16ου αιώνος.


Η οικία του Βύρωνος


Αριστερά της Ανατολικής πλευράς του Περιστυλίου είναι η Σύνοδος, μέσα 13ου αιώνος. Αυτή την μετέτρεψαν οι Μπάϋρον σε οικογενειακόν τους παρεκκλήσιον. Η πέτρινη κατασκευή είναι σχεδόν ολόκληρη η αρχική, αλλά η ζωγραφική διακόσμηση προστέθηκε από τον κ. Γουέμπ κατά την δεκαετία του 1860.

Από το Δυτικό Περιστύλιο, η σκάλα αρχών του 19 ου αιώνος, οδηγεί στους άνω εξώστες, πάνω από τους Περιπάτους του Περιστυλίου. Μία στενή αναστυλωμένη σκάλα, φτιαγμένη ύστερα από την Μεταρρύθμιση ανεβαίνει ελικοειδώς από τον Δυτικό Εξώστη στην κρεβατοκάμαρα του ποιητού. Αυτή η κρεβατοκάμαρα περιέχει ωρισμένα από τα έπιπλά του, συμπεριλαμβανομένου και του επιχρυσωμένου κρεβατιού που είχε στο Κολλέγιο Τρίνιτυ Οξφόρδης και του τραπεζιού πάνω στο οποίο λέγεται ότι έγραψε το έργο του «English Bards and Scotch Reviewers». Δίπλα στην κρεβατοκάμαρα του είναι το βεστιάριό του και το Ορατόριο της Μονής- η στοιχειωμένη αίθουσα, όπως την λένε.

Οι συλλογές του Αββαείου περιλαμβάνουν σπουδαία χειρόγραφα, βιβλία και επιστολές, προσωπικά αντικείμενα, πίνακες και έπιπλα συνδεδεμένα με τον ποιητή Βύρωνα. Μερικά από τα σπουδαιότερα εκτίθενται στον Βόρειο και τον Ανατολικό Εξώστη.

Ο Βύρων ήταν ιδιοκτήτης του Νιούστεντ από το 1798 έως το 1817 αλλά έμεινε στο Αββαείο κατά διαλείμματα, συνολικά επτά χρόνια.


Η κρεβατοκάμαρα του Βύρωνος

Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα είναι τα καλαπόδια των παπουτσιών του, που χρησιμοποιούσε για να κρύβει την παραμόρφωση του χωλού ποδιού του. Υπάρχει μια τούφα από τα πυρόξανθα μαλλιά του, το πολύ μεγάλο δαχτυλίδι των αρραβώνων του και ένα κομμάτι ξύλο που φέρει σκαλισμένα τα ονόματα του Βύρωνος και της ετεροθαλής αδελφής του Αυγούστας σαν ενθύμιο της τελευταίας τους επισκέψεως στο Νιούστεντ το 1814. Τα ο πιο υπέροχο κομμάτι είναι ίσως η Ελληνική περικεφαλαία, σχεδιασμένη από τον ίδιο τον Βύρωνα, για την Ελληνική Επανάσταση στην οποία αναμίχθηκε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πέρα από τον Ανατολικό Εξώστη είναι οι κύριες κρεβατοκάμαρες του σπιτιού, που έγιναν από το Υπνοδωμάτιο της Μονής τον 16 ο αιώνα και αναστυλώθηκαν τον 19 ο αιώνα. Τα δωμάτια αυτά φέρουν τα ονόματα διαφόρων μελών της Βασιλικής Οικογένειας που επισκέφθηκαν το Νιούστεντ ή είχαν κάποια σχέση με αυτό.

Η επιβλητικότερη αίθουσα του σπιτιού είναι το Σαλόνι της Νοτίου πλευράς. Ολόκληρη η νότια πρόσοψη αναστυλώθηκε από τον Συνταγματάρχη Γιυάϊλντμαν. Τα σαλόνι, η παλιά τραπεζαρία της Μονής, έχει μία ωραία οροφή από λεπτό σοβά (1631-1633). Η τοιχογραφία που βρίσκεται δεξιά από το τζάκι, μέσα 18ου αιώνος, αποκαλύφθηκε από την φωτιά και πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 1200 περίπου. Η αίθουσα αυτή περιέχει μία συλλογή ωραίων επίπλων 17 ου και 19 ου αιώνος και το φημισμένο πορτραίτο του ποιητού που ζωγράφισε ο Τόμς Φίλιπς το 1813 είναι κρεμασμένο απάνω από το τζάκι.

Στην Δυτική πλευρά του κτιρίου βρίσκεται η Μεγάλη Αίθουσα ή ο ξενώνας της Μονής, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Μπάϋρον ως τραπεζαρία τους. Όπως άλλα τμήματα του κτιρίου, η αίθουσα αυτή είχε παραμεληθεί άσχημα τον 18ο αιώνα από τον 5ο Λόρδο Μπάϋρον και την αναστύλωσε ο Συνταγματάρχης Γουάϊλντμαν, κάνοντας την επένδυση με ξύλο και προσθέτοντας το πολύ σκαλιστό γοτθικό σκρίνιο και τον Εξώστη των Μενεστρέλλων.

Βόρεια της Αίθουσης είναι η Αίθουσα Υποδοχής της Μονής, που χρησιμοποιήθηκε ως τραπεζαρία του Λόρδου Βύρωνος και η οποία επίσης περιέχει τα έπιπλα του. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της αίθουσας είναι το αξιόλογο ξυλόγλυπτο 16ου αιώνος πάνω από το ράφι του τζακιού που αγοράστηκε από τον Κόλικ από κάπιον από τους πρώτους Μπάϋρον.

Η νότια σκάλα, 19ου αιώνος οδηγεί από την Μεγάλη Αίθουσα στην πρύπτη και την έξοδο προς τους κήπους.

Οι Κήποι

Οι κήποι του Νιούστεντ είναι αυτοί καθ΄εαυτοί αρκετοί για να δικαιολογήσουν μία ειδική επίσκεψη. Από το κιγκλίδωμα της εισόδου, ένα μονοπάτι που διατρέχει την άκρη της όμορφης τεχνητής Λιμνούλας του Κήπου, που τροφοδοτέιται από έναν ωραίο καταρράκτη από την επάνω λίμνη του πάρκου και οδηγεί στον μαγευτικό Ιαπωνέζικο κήπο. Αναπαριστά το σχέδιο ενός ‘’πιάτου με σχέδια κινέζικης νοοτροπίας’’ και έχει σε μινιατούρα τα χαρακτηριστικά ενός τεράστιου τοπίου και κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνος μας υπό την διεύθυνση της Διδος Γουέμπ, κόρης του άλλοτε ιδιοκτήτου του Αββαείου. Εκεί κοντά είναι και οι rock gardens, το δε μονοπάτι περνάει μέσα από ψηλούς φράκτες ήμερων ελάτων και πλαισιώνεται από αζαλέες και διάφορους θάμνους που προσδίδουν ενδιαφέρον τον χειμώνα και στις αρχές της ανοίξεως, ενώ μία όχθη ρικιών απέναντι από το γκαζόν είναι ιδιαίτερα όμορφη κατά την μεγάλη περίοδο ανθίσματος των λουλουδιών. Ο παλιός κήπος της κουζίνας είχε διαμορφωθεί ως Έπαυλης Τριαντάφυλλων το 1965 με ένα σιντριβάνι από το Μόνκς Γούντ στην μέση. Στο νότιο άκρο υπάρχει μία συλλογή παλιών και ιστορικών θάμνων με τριαντάφυλλα, μεταξύ των οποίων το πιο αξιόλογο είναι το Rosa Sancta (Ιερό Τριαντάφυλλο).

Μία μικρή σήραγγα οδηγεί στην βεράντα που περιβάλλει την τεχνητή Λιμνούλα του Αετού που ονομάσθηκε έτσι από το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε μέσα στα νερά της το ανάλογο του Αββαείου που είχε σχήμα αετού (σήμερα είναι το αναλόγιο του Σάουθγουελ Μίνστερ μερικά μίλια πιο κάτω). Περιδιαβάζοντας την Λιμνούλα του Αετού, φθάνουμε σε έναν από τους πιο διάσημους χώρους του Νιούστεντ – το μνημείο του αγαπημένου σκύλου τους Βύρωνος ‘’Μπότσγουαίην’’, στου οποίου την μνήμη έγραψε στίχους γεμάτους πάθος που είναι χαραγμένοι πάνω στο βάθρο του μνημείου.Διονύσης Φωκάς

Με πληροφορίες  από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Νόττινγκαμ