Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 00:11

Ένας Κεφαλονίτης χρυσοθήρας στην Αυστραλία

Ο Γεράσιμος Μεταξάς γεννήθηκε το 1831 στην Κεφαλονια , γονείς του ο Νικόλαος Μεταξάς , ναυτικός και η Catherine Wallian .

Πιθανόν η οικογένεια ζούσε στη νότια Κεφαλονιά, σε κάποιο από τα χωριά Λακήθρα , Κουρκουμελάτα ή Μεταξάτα.

Το 1850 ο Γεράσιμος ήταν ένας έμπειρος ναυτικός όπως και ο πατέρας του . Το 1851 βρίσκετε στη "χρυσή πόλη" έτσι λεγόταν τοτε το Balarrat λόγω των κοιτασμάτων χρυσού . Το πως έφθασε δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα καθώς δεν αναφέρεται ως μέλος πληρώματος ή επιβάτης σε κάποιο πλοίο.

Έγινε φίλος με τους ντόπιους Natale D'Angi και Stefano Trikardo και αγοράζουν από κοινού ένα διαμέρισμα. Ο Γεράσιμος καθιέρωσε το όνομα Jeremy οι συνάδελφοι και φίλοι τον φώναζαν καπετάνιο λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του.

Την επιτυχημένη πορεία του σαν ανθρακωρύχος διέκοψε ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι, τότε αναγκάστηκε να ξεκινήσει το επάγγελμα του πραματευτή πουλώντας εξοπλισμό στους ανθρακωρύχους , μετά από σκληρή δουλειά ο Γεράσιμος στις αρχές του 1860 είναι υπερήφανος ιδιοκτήτης δυο σπιτιών στην Talbot str.

12 Δεκεμβρίου του 1864 παντρεύεται την Hannah Maria Perkins τον επόμενο χρόνο αποκτούν το πρώτο από τα πολλά παιδιά τους.
 
23 Σεπτεμβρίου του 1907 ο Γεράσιμος πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών αφήνοντας το στίγμα του σ' αυτό το μακρινό σημείο του κόσμου .

Το σπίτι της Talbot strπουλήθηκε μετά το θάνατο της Hannah το 1921
Ο οικογενειακός τάφος ευρίσκεται στο παλιό νεκροταφείο της πόλης Balarrat .

Αθενάκη Αλεξάνδρα
Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης