Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 17:33
Πέγκυ  Καραμπάτου

Η Πέγκυ  γεννήθηκε στην Λακωνία και ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Φιλοσοφία και Ψυχολογία στην Γερμανία όπου και εργάζεται. Είναι επίσης μια νέα συγγραφέας και ασχολείται με την ποίηση, τη στιχουρχική, το σενάριο και τη σάτιρα. Εδώ και μια πενταετία, έχει υπό την ευθύνη της τα κοινά και τις υποχρεώσεις του ελληνικού σχολείου στο Ίνγκλεχάιμ ως πρόεδρος του Δ.Σ. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη την Αναστασία – Σαβίνα.

Η ανάγκη και η απομυθοποίηση της συντροφικότητας. Πέγκυ Καραμπάτου, Φιλόλογος, Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Η επιθυμία να έχουμε ένα σύντροφο, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Ίσως για κάποιους το μεγαλύτερο που δαπανούν τον χρόνο τους, την πραγματική ευτυχία τους, μα και τον εαυτό τους. Γιατί, λοιπόν και όμως, θέλει κανείς να έχει κάποιο σύντροφο; Δεν μπορεί να ζει μόνος του; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι; Πρέπει να έχουμε πάντα εμμονικό σκοπό μας την συντροφικότητα; Γιατί δεν μπορεί κάποιος να έχει παιδιά , να τα μεγαλώσει μόνος του και να κάνει επίσης μια υπέροχη οικογένεια, δίχως τον γάμο, εν έτη 2018; Να έχει φίλους, ενδιαφέροντα, να είναι παραγωγικός και ολοκληρωμένος; Οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν μπορούν να ζουν μόνοι, γι΄αυτό θέλουν να έχουν συντρόφους. Δεν είναι μόνο η ανασφάλεια, το σύνδρομο τάδε του καθενός, οι ανάγκες ή απλώς η συνήθεια, να είναι κάποιος με κάποιον άλλο μαζί. Στερεότυπα, μα και εγωισμός κυρίως, ωθούν τους ανθρώπους να ψάχνουν απελπιστικά το άλλο τους μισό, που ποτέ δεν θα γίνουν ένα. Μισό και μισό…..πως δυο μισά πρέπει να κάνουν ένα ολόκληρο και γιατί να μην είναι κάποιος ολόκληρος από μόνος του; Το μισό, πάντα μισό θα είναι και ίσως μας στερήσει και από επάνω μας την ολότητα μας. Αρκεί να μην είναι μόνοι οι άνθρωποι, θα κάνουν ό,τι οι πολλοί γύρω τους. Και όμως, όλη μας η κοινωνία εκεί πάνω σε αυτό διαμορφώνεται και επιβάλλεται……στην υπερτιμημένη συντροφικότατα πάσα θυσία και ό,τι με αυτό συνεπάγεται.


Χρειάζεται τεράστια νοημοσύνη για να είναι κανείς μόνος. Θα μου πείτε, δεν είναι έξυπνος αυτός που έχει σύντροφο; Όχι όπως πριν, το σύντροφο του, διότι σταματά να σκέφτεται πως θα επιζήσει με τις δικές του πλάτες, πως θα επιβιώσει μόνος του. Βολεύεται στο όλο σκηνικό, πολλές φορές αδρανεί και γίνεται χειρότερος ή ίδιος με τον σύντροφο του. Χάνει όλη του την προσωπική εξέλιξη ως προσωπικότητα, φυλακισμένος σε μια συνύπαρξη, που δεν τον αφορά, τον φθείρει μόνο, τον περιορίζει και τον αλλάζει αρνητικά. Δεν υπάρχει καν ο χρόνος να σκεφτείς πλέον, να ακονίσεις το μυαλό σου, να το αμφισβητήσεις ακόμα, μόνο να το προγραμματίσεις να τρέχει στην ίδια ευθεία με τον άλλον που επέλεξες για να συμβιώσετε και να συνυπάρξετε, για το καλό ποιανού; Χρειάζεται να αναμετρηθείς με τα όρια σου, τις δυνάμεις σου, τους φόβους σου, τα κλισέ που δεν σου ταιριάζουν, τις ικανότητες σου, την κάθε εναλλακτική λύση που θα πρέπει να βρεις, εκτός συντροφικότητας, όταν θα πρέπει μόνος να τα καταφέρεις και όχι με την βοήθεια ή το δεδομένο του συντρόφου. Ναι, πρέπει να είσαι και να μείνεις μόνος, για να ανακαλύψεις ακόμα και τι είναι Θεός, τι είναι αλήθεια, τι είσαι εσύ και τι πραγματικά θες. Μόνος σου, να μάθεις και να νιώσεις και όχι αυτό που οι άλλοι σου πουλάνε για ότι δήθεν είσαι, τι πρέπει και τι χρειάζεσαι.


Φυσικά και είναι ωραίο ως κατάσταση, να έχεις κάποιο σύντροφο, είτε στην μορφή ενός άντρα ή μιας γυναίκας. Πουλάει στα βιβλία ρομαντικά, στις ταινίες επίσης, στα οικογενειακά πακέτα διακοπών, στις οικογενειακές μεγάλες συσκευασίες των προϊόντων στα ράφια με την καλύτερη τιμή, στις φωτογραφίες των οικογενειακών άλμπουμ που δεν θα είσαι μόνος να χαμογελάς ή εσύ μόνο με το παιδί σου και όλοι άλλοι γύρω σου μέσα στην τρελή ευτυχία του μαζί στα φανερά και στα πριβέ όμως χώρια……έχει τα καλά του σίγουρα στην εφορία και στην μισθοδοσία. Αλλά, σκεφτείτε, πόσο χανόμαστε και αναλωνόμαστε μέσα σ΄όλο αυτό, μέσα στην ίδρυση μιας οικογένειας ως σκοπός, μέσα στη δουλειά μας μετά, στην πλήξη, στη ρουτίνα μιας ζωής που φθείρει! Κι όλα αυτά, γίνονται μια τεράστια και αγχωτική συνήθεια, που η σκέψη ότι μπορεί να ζήσουμε μόνοι μας, γίνεται τρομακτική, φοβόμαστε μήπως πραγματοποιηθεί, φοβόμαστε μήπως και μας παρατήσει ο άλλος, παρόλο που πια δεν τον θέλουμε ούτε εμείς. Γιατί δεν φοβόμαστε όμως το ψέμα, την μοναξιά του ψεύτικου μαζί, τον συμβιβασμό, που έχουμε αναγκαστεί να δεχθούμε; Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μπει στο λούκι της συντροφικότητας, επειδή έτσι πρέπει, έτσι το έκαναν και οι γονείς μας, έτσι το κάνουν οι πιο πολλοί…..έτσι μας αποδέχονται επαγγελματικά και κοινωνικά πιο εύκολα. Και αυτό το κληρονομούν και τα παιδιά μας, το καλό μας παράδειγμα…...αυτός ο κύκλος, δεν θα κλείσει ποτέ.


Πότε πήγατε μόνοι σας μια βόλτα, έναν περίπατο, μια εκδρομή, ίσως και σινεμά, να πάρετε μια βαθιά ανάσα οξυγόνου από την δική σας ζωή και το δικό σας πνεύμονα; Συντροφιά πχ με ένα βιβλίο και το ταξίδι των σκέψεων, να ζωγραφίσετε όσοι έχετε το ταλέντο, να κολυμπήσετε στην θάλασσα και να μείνετε εκεί σε μια παραλία έως αργά στην απόλυτη ηρεμία; Να ακούσετε δυνατά μουσική, το αγαπημένο σας τραγούδι, το ίδιο και το ίδιο, όσες φορές θέλετε και να σας ανακαλύπτετε κάθε φορά αλλιώς μέσα από αυτό! Αν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, με απόλαυση, με θέληση, με σιγουριά, με πεποίθηση και με ρίσκο ακόμα, πως ναι, αυτό είναι πλούτος και γαλήνη για την ψυχή και το νου, τότε και ο σύντροφος θα έρθει από το πουθενά και θα μείνει και δεν θα μας κουράζει και δεν θα μας απογοητεύει και δεν θα του καταλογίζουμε τα δικά μας κενά για σφάλματα του. Η ανάγκη για το μαζί, είναι ανάγκη και όπως κάθε ανάγκη έχει επιπτώσεις, συνέπειες, παγίδες. Η μοναξιά μπορεί να υπάρχει ακόμα χειρότερη μέσα σε έναν γάμο ή μια συμβίωση. Και ο καθείς, εκτός προστατευμένων τειχών, να γεμίζει τις άδειες μπαταρίες του, για να επιστρέφει στο κονάκι του για άλλοθι ή από την αδυναμία να μην μπορεί να ζήσει μόνος.




Οι σχέσεις παίρνουν την μορφή της εξάρτησης και της σιγουριάς, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προλαβαίνει ο χρόνος να μας ωριμάσει. Το μαζί γίνεται παγίδα έως και απαίτηση και κάτι άλλο δεν είναι αποδεκτό. Το "τι θα πει ο κόσμος;’’ όπως και το ’’ δεν δίνουμε δικαίωμα, δεν αφορά κανέναν’’, είναι η λύση όλων των δικών μας προσωπικών αποτυχιών. Το πόση υποκρισία είναι, το πόσο καταστροφικό και στην υγιή εξέλιξη των παιδιών μας είναι, όχι μόνο δεν το βλέπουμε, μα μάθαμε και να το δικαιολογούμε. Ένας πατέρας πχ σύντροφος, στο καναπέ ή στην πολυθρόνα, να αναμασά αέρα κοπανιστό στον κοινό τους χώρο και να κάνει πως φαινομενικά υπάρχει, μα να είναι ουσιαστικά αλλού και μια μητέρα, σύντροφος, να παραπονιέται πως την αμελεί ή της χάλασε την ζωή και τα όνειρα, την πρόδωσε και την πόνεσε…….μα να μένει εκεί και αυτή, εγωιστικά, πεισματικά, κτητικά…..και όλο αυτό το μεγάλο κενό, μα και την αποτυχία της προσωπικής για τον καθένα ξεχωριστά ολοκλήρωσης τους, το βαφτίζουν αγάπη. Ο τέλειος σύντροφος, δεν υπάρχει, αφού ούτε εμείς δεν είμαστε τέλειοι, μα ποιος το παραδέχεται και για πόσο;


Ο μύθος στην απόκτηση ενός συντρόφου, αφορά σε επίμονες, ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις, για την ποιότητα, δύναμη και την «αληθινή φύση» της αγάπης που έχει κάποιος για τον άλλον μα και τον εαυτό του. Οι εμμονές αυτές, καταντούν υπερβολική ή κύρια ενασχόληση, για την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου θεωρώντας, πως μόνο μέσα από κάποιον άλλον μπορούμε να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε. Όσο πιο λίγος ή μη δυνατός νιώθεις, τόσο πιο πολύ έχεις ανάγκη κάποιον άλλον. Βιολογικά ναι, στην γονιμοποίηση αυτό ισχύει, πως για την αναπαραγωγή μας, δεν μπορούμε να πάρουμε το ρόλο του μοναχικού μανιταριού. Μα η εξέλιξη του ανθρώπου, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η ολοκλήρωση του ως προσωπικότητα, ως μονάδα πρώτα, για να υπάρχει μετά και ως γερός κρίκος στην συλλογικότητα . Οι σχέσεις χτίζονται με τον χρόνο και δοκιμάζονται μέσα από αυτόν. Ο τέλειος σύντροφος, δεν υπάρχει, ούτε εμείς που τον αποζητούμε είμαστε. Η συμβατότητα ανθρώπων με σκοπό την συντροφικότητα, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο μύθος για συμβατότητα σεξουαλική και πνευματική, δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να εδραιωθεί μια σχέση, που αν μη τι άλλο η αρχική της πρόθεση είναι αυτή. Ίσως λίγη ‘’μοναξιά’’, αυτή η λέξη που τόσο φοβόμαστε, δίχως την εμμονή του μαζί και ας είναι δυστυχία, μας φέρει εκεί που πραγματικά αξίζουμε. Σίγουρα θα μας αναδείξει πτυχές του εαυτού μας, που ούτε καν ξέραμε πως είχαμε ή χάσαμε μέσα στην αναλώσιμη σχέση μας. Κάθε μύθος είναι εκεί, για να τον ζήσουμε, μα και να τον καταρρίψουμε. Σε ποια περίοδο ζωής θα μας βρει όλο αυτό, θα εξαρτηθούν ανάλογα οι αποφάσεις, οι αντοχές μας, έως οι αναθεωρήσεις μας.




Πέγκυ Καραμπάτου


Φιλόλογος, Ψυχολόγος, Συγγραφέας